Signatuur in de zorg

Zaterdag 9 november 2019

<< Ga terug

‘Zorg is mensenwerk. De kleine kwaliteit maakt het verschil’

‘Zorg is mensenwerk. De kleine kwaliteit maakt het verschil’
Foto: foto Hilde Tuijt.
Redactie: Redactie De Dijkpoorterdonderdag 7 november 2019 19:18

HATTEM - Vrijdagmiddag jl. vond in MFC de Marke een mini-symposium over de zorg plaats. Aanleiding was de boekpresentatie ‘Signatuur in de zorg’, een boeiende reeks van openhartige interviews met bestuurders en leidinggevenden in de zorg, gebundeld door schrijver Hessielle Kerkhoff. Dichter en theatermaker Willem Gunneman begeleidde de bijeenkomst als dagvoorzitter.

Door Susanne Plass

De titel van het boek zegt het al. Alles draait in de zorg om de impact van je eigen unieke signatuur. Jouw signatuur heeft de kracht om je opdracht te maken en te breken. Het boek belicht leiderschap in de zorg niet vanuit bedrijfsvoering en strategie. Centraal staan persoonlijke ervaringen, inzichten en verhalen van de geïnterviewden.

Het mini-symposium bleek een sfeervolle en inspirerende bijeenkomst te zijn. Aan het woord kwamen sprekers die de verschillende perspectieven op zorg belichtten;

De opening was uiteraard aan de gastvrouw Kerkhoff. Haar persoonlijke motivatie was een boek ‘uit het midden’ te schrijven. Geen volmaakt relaas over resultaten en successen. Maar verhalen van mensen die iets willen bijdragen aan de zorg; die vertrouwen hebben in zichzelf en in anderen; die niet verlegen zijn om zich tijdens hun persoonlijke zoektocht kwetsbaar op te stellen en het soms gewoon ook niet te weten.

Na de warme aftrap door Kerkhoff was het de beurt aan Ronnie van Diemen, Inspecteur- generaal Gezondheidszorg en Jeugd. Terwijl zij het dilemma van een overmaat aan regels en procedures in de zorg niet onbesproken liet, legde zij er de nadruk op dat zorg mensenwerk is. Je eigen gesteldheid is, naast persoonlijk talent en goede vorming bepalend voor de kwaliteit van zorg.

Een kort maar krachtig toneel-intermezzo van leerlingen van de van der Capellen scholengemeenschap uit Zwolle volgde. Kort samengevat was hun centrale boodschap: zorgen is een werkwoord en we hebben er allemaal mee te maken.

Rick Brink, Nederlands eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’ droeg bij in een videopresentatie. Zijn boodschap: ’Je eigenheid als mens is het allerbelangrijkst ook al ben je ook gebruiker van zorg. De grootste uitdaging is om te gaan handelen vanuit de cliënt en het daarbij horende maatwerk te realiseren.

Zijn verhaal werd kracht bijgezet door Annemiek Vroom, directeur van Ikone. Als ervaringsdeskundige belichtte zij drie aspecten: de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid voor cliënten en professionals; de betekenis van de ‘kleine kwaliteit’, gestes en handelingen die belangrijk zijn voor de beleving van goede zorg; de relatie van cliënt en professional door de tijd heen. We zijn er nog niet met ‘de cliënt centraal’. Zij bepleit een samenwerking waarin de cliënt ‘leidend’ is.

Als laatste in de rij van sprekers was Laurent de Vries van zorgorganisatie Viattence aan het woord. Pratend vanuit de rol van zorgbestuurder, bleef hij de persoonlijke verhaallijn van de middag trouw. Zijn boodschap was: toon visie en lef in de complexe spanningsvelden van de zorg, niet alleen in het ‘wat’ maar ook in het ‘hoe’. En, het kan volgens de Vries niet vaak genoeg worden gezegd: veranderingen komen van de werkvloer; leiders zijn ervoor om die beweging te faciliteren; creëer als leider omstandigheden voor vertrouwen en wederkerigheid.

Na vijf boeiende bijdragen was het hoogste tijd voor het feestelijk hoogtepunt van de bijeenkomst: de presentatie van het boek. Omringd door alle geïnterviewde, gaf Kerkhoff het ludieke startschot voor de verspreiding van ‘Signatuur in de zorg’.

Alhoewel het inmiddels laat vrijdagmiddag was – een moment om hard te verlangen naar het weekend – bleven energie en inspiratie bij de deelnemers nog lang na het laatste applaus en tijdens de borrel hangen. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de creatieve bijdragen van dagvoorzitter Willem Gunneman. Als geen ander is hij in staat met zijn creatieve volledig geïmproviseerde liedjes mensen te raken en te verbinden. Daarbij bleek hij ook inhoudelijk in staat de thema’s in de zorg te benoemen. Met een daverende slot-improvisatie, begeleidt door Menno Beijer op toetsen, wist hij de kern van zorg nog eens krachtig samen te vatten.

bron: https://dedijkpoorter.nl/algemeen/zorg-is-mensenwerk-de-kleine-kwaliteit-maakt-het-verschil

bekijk al het nieuws